Symposium 2017

Videogud symposium 2017

Datum
8 november 2017
Tid
10.00-16.00
Plats
Länsmuseet Gävleborg, Gävle
Övrigt
Fri entré

Välkommen till en dag med videkonst (och annan konst), högteknologi och gamla TV-apparater, uppdaterade grepp på konstnärliga gestaltningar och rum för rörliga bilder kommer att presenteras!

Dagen tillbringas på det centralt belägna och nyrenoverade Länsmuseet Gävleborg, i Gävle.
I museets lokaler visas utöver den permanenta samlingen även Knutte Westers utställning: Plats Utan Namn.

Passa även på att uppleva Peter Pontikis VR-verk ‘Oh Deer!’ som kommer finnas på Museet endast under denna dag och även spana in Victor Claeson video ‘Ego Death’ som har infiltrerat reklamen på bildskärmen vid Stortorget.

Föreläsningar och presentationer:
Carl-Erik Engqvist (Humlab, Umeå Universitet)
Annika Eriksson (konstnär)
Johan Ågren (ArtLab Kulturuveckling, Region Gävleborg)
Sonia Hedstrand (konstnär)
Helena Wikström (Vita Kuben, Norrlandsoperan)

PROGRAM

Carl-Erik Engqvist

Carl-Erik Engqvist arbetar som konstnärlig ledare inom Humlab, ett digitalt humanistiskt laboratorium Umeå universitet. Han är utbildad som konstnär vid Umeå konsthögskola och intresserar sig främst för mötet mellan andlighet och högteknologi, både samtida och spekulativ, med fokus på robot-, nano- och bioteknik, virtuella världar samt digitala spel. Inom Humlab arbetar han med att bidra med ett konstnärligt perspektiv genom och på teknologi inom projekt, undervisning, forskning och den löpande verksamheten samt driva Humlab-X, en av de två delarna av Humlab.

Art Lab
Samtidskonst möter samtida media och teknik.
Ramarna för konsten utvecklas hela tiden, och Region Gävleborg, Kulturutveckling undersöker möjligheterna hur ny teknik och media kan integreras och bidra i samtida konstgestaltningar. Samtidigt som konstnärer alltmer anammar ny teknik på ett nyskapande sätt så behöver vi som på olika sätt jobbar med konstgestaltningar öka kompetensen och beredskapen. Kan vi på ett tidigt skede ge konstnärer en realistisk uppfattning om hur ett rum kommer att se ut innan rummet existerar? Kan vi möta konstnärers idéer och genom ny teknik förverkliga dem på sätt som tidigare varit omöjligt? Hur interaktiv kan konsten bli? Kan konsten ge tekniken ett nytt innehåll utifrån nya sätt att levandegöra den?

Vita Kuben / Norrlandsoperan

Tillsammans med Umeå kommun driver NorrlandsOperan sedan 2002 VitaKuben som är ett rum för samtidskonst med fokus på framför allt ljud-, video-och performancekonst. För att få ett varierat utbud av utställningar och för att stärka konstnärernas ställning, programsätts Vita kuben av konstnärer och curatorer utifrån. Dessa gästande curatorer utses halvårsvis och ansvarar förverksamhetens konstnärliga innehåll under en termin. En annan viktig del av Vita Kubens verksamhet är samarbetet med de olika avdelningarna inom och utanför operan med föreläsningar, projekt och artist-in-residence-programmet inom Iaspis verksamhet.

Helena Wikström
Konstnär och curator baserad i Umeå. I sitt konstnärsskap arbetar Helena med olika media som video, foto och installationer. Under de senaste åren har hon tittat närmre på historier som utspelar sig under kalla kriget och arbetar för tillfället med en dokumentärfilm om Sveriges första radiopirater Radio Black Peter tillsammans med produktionsbolaget Bautafilm i Umeå. Helena är även med i styrelsen för det konstnärsdrivna galleriet Verkligheten och IASPIS i Umeå.

Annika Eriksson

Annika Eriksson är född i Malmö och sedan 2002 bosatt i Berlin. Hon arbetar som konstnär framförallt med video men också inom andra medier. Hon är professor i konst vid Fakulteten för konst, musik och design vid Universitetet i Bergen. Hennes intresseområden kan karaktäriseras av följande citat från Wiktipedia (okt 2016)
The term ‘Social’ refers to a characteristic of living organisms as applied to populations of humans and other animals. It always refers to the interaction of organisms with other organisms and to their collective co-existence, irrespective of whether they are aware of it or not, and irrespective of whether the interaction is voluntary or involuntary.

Hennes senaste separatutställning “The Social” ägde rum på Moderna Museet Malmö under våren 2017. http://www.kunstkritikk.no/kritikk/radical-hanging-out/

Oh Deer! / Peter Pontikis

Oh Deer! är en stereoskopisk VR-video och installation av filmskaparen och konstnären Peter Pontikis. I videon kommer åskådaren att ta positionen av ett skadat rådjur under en jakt, samtidigt som jägarna kommer allt närmare.
VR-installationen kommer finnas tillgänglig under den 8:e november på samma våning som föreläsningarna och presentationerna.

Ego Death / Victor Claeson

Gävlebaserade videokonstnären, filmaren och musikern Victor Claesons ‘Ego Death’ har under den 8:e november infiltrerat bildskärmen vid Stortorget i Gävle, vanligtvis endast tillägnad reklam. Passa på att se ‘Ego Death’, en meditativ oas omgiven av reklam som garanterat kommer att sticka ut i sin kontext.Adressen är Storgatan, 803 20 Gävle

Sonia Hedstrand

Sonia Hedstrand arbetar med feministiska och dokumentära strategier, där den exotifierande och objektifierande blicken i foto och rörlig bild ifrågasätts, undersöks och förskjuts i alternerande maktstrukturer. I den omfattande videoinstallationen Ukiyo Diary befinner sig Sonia i Tokyos nattliv, där hon intar en traditionell konstnärsroll och ett alter ego i form av pojkfotografen Amanda, på jakt efter sin musa bland sällskapspojkar i Kabukicho-distriktet. I skrivande stund arbetar Sonia Hedstrand med ett pågående projekt där Gotland, kalla kriget, militarism och feministisk utrikespolitik är framträdande.
Sonia Hedstrand är baserad i Stockholm och utöver video bland annat använder sig av foto, performance, installation och text. Sonia är utbildad vid Whitney Independent Program N.Y, (2012) och Kungl. Konsthögskolan (2011). Utöver sitt eget konstnärsskap är Sonia även delaktig i flertalet konstnärsdrivna samarbeten såsom Nollywood Hustlers, Dryckesbröderna, Osäkerhetsprincipen och 01+1s.