Symposium 2016

Videogud symposium 2016

Datum
20 april 2016
Plats
Slottsbiografen i Uppsala
Övrigt
Fri entré

Årets Videogudfestival ägde rum den 20 april på Slottsbiografen i Uppsala. Vi fick lyssna på intressanta föreläsningar av konstnärerna Charlotte Gyllenhammar och Lars Arrhenius samt av konstkonsulten Ann Magnusson. Videogudfestivalen är också, och inte minst, en tävling i videokonst i två klasser för deltagare med anknytning till Gävleborgs, Uppsala eller Dalarnas län.

Efter att vi fått se ett urval av de totalt 34 tävlingsbidragen korades vinnarna i de båda tävlingsklasserna. I klassen för högskolestuderande och yrkesverksamma vann Ida Lindgren med videoverket Kroppen är en ensam plats och Moa Lönn fick ett hedersomnämnande för Organic Compositions. Den öppna klassen vanns av Emelie Markgren med verket Find the red first.

Ida Lindgren, Moa Lönn och Emelie Markgren. Foto: Gunnar Matti

Emelie Markgren får som vinnare i den öppna klassen i pris visning av vinnarfilmen under vinterperioden på Videoguds 15 stationer i de tre länen samt en visningsersättning på 5 000 kr. Samma pris får Moa Lönn för hedersomnämnande i yrkesverksamma klassen. Vinnaren i den yrkesverksamma klassen, Ida Lindgren, får som pris visning av vinnarfilmen under hela sommaren på Videoguds 15 visningsstationer och en visningsersättning på 10 000 kr.

MOTIVERINGAR

Vinnare i öppna klassen: Emelie Markgren – Find the red first
”Med en fin känsla för rörelse i relation till rum och inom filmens begränsade ramar har konstnären skapat en stark estetisk upplevelse. Utforskande koreografi i kombination med industriellt ljud och tillika scenografi visar på ett väl begrundat och genomarbetat verk”.

Vinnare i klassen för högskolestuderande/yrkesverksamma: Ida Lindgren – Kroppen är en ensam plats
”Filmens innehåll är egentligen outhärdlig men med ett nyskapande grepp och med små exakta medel sitter man fastnaglad och följer berättelsen andlöst. Stark, vidrig och vacker!”

Hedersomnämnande i klassen högskolestuderande/yrkesverksamma: Moa Lönn – Organic Compositions
”Filmen är en elegant, köttig och skör livsdans. En existentiell lustfylld hyllning till organ och inälvor. Enkel, genial och spirituell!”