Ulu Braun

Titel
Atlantic Garden
År
2010
Längd
7:00 min

Atlantic Garden är ett fantasieggande panorama över människor med olika ideologier och bakgrund. Miljöerna de rör sig i är allt från gröna vågens biodynamiska odlingar till 1800-tals romantiska scenerier. Människorna verkar existera i fredlig samklang med naturen och med varandra. Under panoreringen smyger sig en känsla av något hotfullt på betraktaren. Kanske vill konstnären belysa den trångsynthet och de maktanspråk som ofta är baksidan på de samhällsutopier som människor ansluter sig till.

Konstnären har tagit sig friheten att fritt sampla ur filmer och målningar från nutid och konsthistorien till ett frejdigt collage med blinkningar åt hur landskapet som motiv har framställts av konstnärer under flera hundra år. Samtidigt är verket en kommentar till hur vi idag själva monterar liknande landskap genom de bilder vi konsumerar på tv och på Internet. Filmen visades bl.a. på Uppsala Internationella Kortfilmfestival och på dokumentär-filmfestivalen Docville. Regissören belönades med en Student Academy Award (Oscar för blivande regissörer) för sitt verk The Compositor. 

Ulu Braun, född 1976, har studerat vid University of Applied Arts i Wien och University of Film and Television i Potsdam, Tyskland. Hans videoverk och filmer har ofta jämförts med filmer av Andrej Tarkowski, Michel Gondry och Hieronymus Bosch. Han bor och arbetar i Berlin. Atlantic Garden visades inom Videogud våren 2011.