Tellervo Kalleinen

Titel
Complaints Choir
År
2009
Längd
10:40
Visas
23 mars – 12 april

I finskan finns ett ord för folk som klagar simultant – valituskuoro. Tellervo Kalleinen översatte ordet till en konstnärlig performance som har satts upp på flera platser i världen. Här i Tokyo deltar ca 80 personer i en klagokör som framför vad de tycker är livets orättvisor – alla bra män är redan gifta, ge mig den lön jag var utlovad, chefen gjorde sina misstag till mina, varför får jag inte sova ut? Just i Japan är mångas klagan arbetsrelaterade.

Roligt att notera är att medlemmarna i klagokören, alla amatörer, kan inte låta bli att le. Negativ energi har blivit positiv genom denna performance.

Tellervo Kalleinen, född 1975, har i över tio år varit verksam som performance- och video- konstnär. Filmerna har ofta en aktivt deltagande publik. Till de ämnena som Tellervo undersökt hör hur finnar drömmer om deras president (Dream Land 2009), relationen läkare-patient i mentalvården (People in White 2011) konflikter på arbetsplatsen i Göteborg och Helsingfors (I Love my Job 2012). Tellervo arbetar tillsammans med sin man Oliver Kochta-Kalleinen och duon fick 2014 det prestigefyllda Ars Fennica Award.