Takayuki Yamamoto

Titel
A week of the animals
År
2010
Längd
17 min
Visas
20 Feb – 12 Mars 2014 

På måndag städar apan sin bur, på fredag så är han ledig sjunger barnen, i en egenkomponerad text, till musiken av en rysk folksång. Barnen sjunger sina texter framför djuren på zoo efter att ha fått frågan om vad djuren jobbar med? Takayuki tar upp stora frågor om våra liv. Är vi fria, vad jobbar vi med och är vi precis som djuren fångade i vårt eget zoo. Allt detta sett genom fantasin hos en sockersöt Japansk skolklass sjungandes med falska röster ovetande om de vuxnas värld av arbete och plikter.

I en inspelad intervju förklarar Takayuki sin metod att arbeta med barn.

– Jag startar med en auktoritär lärarroll för att sedan ta ett steg tillbaka tills vi tillsammans når en nivå där vi alla blir likvärdiga samskapare i projektet. Vi skapar ett utrymme där barnen går från att släppa iden om att få bekräftelse av sin lärare till att skapa utifrån sig själva. De kan bli konfronterade av ett oberoende, som kan upplevas som ett tillstånd av osäkerhet och tvetydighet men med plats för energi och kreativitet.

Är det inte det som livet och konsten handlar om? Man kan nästan ta på energin och kreativiteten säger Takayuki. Även om det blir lite ”wonky” så är det bra, utbrister Takayuki.