Olga Chernysheva

Titel
The Train
År
2013
Längd
7.21 min
Visas
26 feb - 19 mars 2015

I Olga Chernyshevas svart-vita The Train följer vi en subjektiv kamerarörelse genom ett tågs vagnar. Vi intar kamerans öga och får allas blickar på oss. Samtidigt passerar många olika slags resenärer revy. Vi reser i första klass, i andra klass, i bistron. Sedan plötsligt gör vi en utstickare till någons kök och en tur i sjukhuskulverten. Det tidlösa men enkla greppet att välja tåget som miljö ger oss ett tvärsnitt av befolkningen, ett mikrokosmos av det ryska samhället efter kommunismens fall. En resa på tåg är som att passera livet. Filmen The Train ger ett annat djup och mening till frågan ’Vart är vi på väg?

Olga Chernysheva undersöker i sin konst den omvandling Ryssland har genomgått under de senaste 20 åren. En viktig fråga för henne är vad som är kvar av den kollektivism som en gång var en hörnsten i det sovjetiska samhället, som nu genomsyras av individualism och kommersiella krafter.
Olga Chernysheva, född 1962 och verksam i Moskva, är en av Rysslands mest tongivande samtida och internationella konstnärer. Hon är utbildad vid Gerasimov Institute of Cinematography i Moskva och vid Rijksakademie Van Beeldende Kunsten i Amsterdam. Hennes verk – filmer, fotobaserad konst och teckningar – finns representerade i kända museer världen över.