Niklas Goldbach

Titel
HABITAT C3B
År
2008
Längd
7:37 min

Sommarprogrammet för Gävleborg spelas nu på videostationerna i regionen!. Det består av två videoverk; HABITAT C3B av den Berlinbaserade konstnären Niklas Goldbach och Kadens av Umeåbaserade konstnärerna Helena Wikström och Gerd Aurell. Visuellt skiljer sig verken åt, där HABITAT C3B är inspelad i en urban miljö i Paris och Kadens i naturen, närmare bestämt i ett älvdelta. Gemensamt är däremot det föränderliga landskapet. Upplev sommarens ytterligheter på Gävleborgs videostationer!

HABITAT C3B filmades under 2008 i distriktet av ‘Front de Seine’ (även känt som Beugrenelle) i det 15:e distriktet (arrondissementet) precis söder om Eiffeltornet. Området som byggdes under 1970-talet, är ett resultat av Georges Pompidous försök att modernisera staden. Det inkluderar omkring 20 torn som når nästan 100 meter högt runt om en förhöjd esplanad asfalterade med fresker, som endast kan ses från de högre våningarna av tornen. Distriktet har till stor del förfallit fram till 2000 talet och när videon spelades in 2008, hade Paris inlett ett stort projekt att renovera ‘Front de Seine’ Fundamentalt för Niklas Goldbachs arbete är den tvetydiga spänningen mellan individens önskan av att vara unik och samhällets tendens att framtvinga konformitet.

I videon ‘Habitat C3B’ använder Goldbach arkitektoniska element som en scen för att producera den en dubbelbottnad bild av vår omvärld, någonstans mellan fiktion och verklighet. Utöver video arbetar han med fotografi och installationer ofta i kombination med den rörliga bilden. Niklas Goldbach bor och arbetar som som konstnär i Berlin och har presenterat sina verk vid flertalet solo- och grupputställningar internationellt, i urval är Centre Pompidou, Paris, National Taiwan Museum of fine Arts och Berlinische Galerie Museum for Contemporary Art.