Mervi Junkkonen

Titel
Föda
År
2016
Längd
13:14 min

Filmen skildrar en ung kvinna som har lidit av ätstörningar i halva sitt liv, och som plötsligt blir gravid. Den största utmaningen är att äta ordentligt så att kroppen mår bra. En intim och vackert filmad historia om att hitta balansen mellan sjukdom, graviditet och moderskap.

”Jag blev förvånad över hur många av alla gravida som har någon sorts ätstörning. Mellan fyra och elva procent. Så jag tyckte att det var ett intressant ämne att ta upp eftersom det inte så ofta diskuteras”, säger Mervi.

Filmen Föda har bl.a. visats inom den svenska tävlingssektionen på Uppsala Internationella Kortfilmfestival 2016, på Tampere Film Festival 2017 och på finska YLE.

Mervi är född i Oulunsalo, Finland 1975 och bor sedan 2005 i Uppsala. Hon har studerat dokumentärfilmsregi och redigering vid Högskolan för konst, design och arkitektur (Aalto-universitetet) i Helsingfors, och har regisserat över tio dokumentärer. Mervi delar sin tid mellan Uppsala och Finland och mellan att arbeta som dokumentärfilmare och redigerare.