Margareth Salmon

Titel
Peggy
År
2003
Längd
13 min 30 sek
Visas
30 Jan – 19 Feb 2014 

I Peggy ser vi en äldre kvinna utföra dagliga sysslor medan hon sjunger och nynnar på Amazing grace. Bilder mestadels i svartvit väcker känslor av nostalgi, ensamhet och repetition. Det är ett vackert bildspråk av kontraster som leder in oss i frågeställningar om ensamhet, värdighet och det som inte syns.

Amazing grace blir till ett mantra som följer henne genom dagen, en komfort eller skydd mot ett mörker i skuggorna.

Margaret Salmon är en i Amerika och England boende filmskapare, född i New York. Konstverken är fyllda med referenser till realismen inom film som propaganda-dokumentärerna av the Farm Security Administration i USA, Italisk neorealism eller Franska cinéma vérité.

Hennes ämnen är tagna ur det vardagliga livet, dokumentationerna av människor, oftast från en lägre samhällsnivå, visar deras vanliga liv. Salmon månar om ljudets interaktion med bilden, vilket hon använder för att skapa stämningar i en annars vacker och sober berättarstil. Margaret filmar allt på 16 mm eller 35 mm film för att sedan klippa det digitalt. Hon har tagit influenser från Albert och David Maysles, 1968 Salesmen (film) såväl som filmarna Arthur Miller och Eugene O’Neill.

Margaret vann det första Max Mara Art Pris för kvinnor med anknytning till White Chapel i London år 2006. Hon har ställt ut runt hela världen i grupp och soloshower och blivit mycket omtalad i media pga hennes användning av celluloid film, ex BBC Television dokumentär (av Cinema Show) om Technicolor kallad ‘The Wonderful World of Technicolor’ år 2006.