Lotta Geffenblad

Titel
Vinga på villovägar
År
1991
Längd
15 min
Titel
Aprikoser
År
1996
Längd
12 min
Titel
Astons stenar
År
2007
Längd
9 min
Visas
Dalarna

Tre filmer för våra minsta filmälskare signerade Lotta Geffenblad, Gun Jacobson och Uzi Geffenblad. Barnboksillustratören Lotta Geffenblad fick nyligen Ottilia Adelborgpriset som delas ut av Gagnefs kommun. Vi väljer därför att uppmärksamma just hennes filmer under denna period.

Vinga på villovägar 1991, 15 min
Den lilla duvungen Vinga flyttar med sin familj till ett nytt radhus. Det är lunchdags och det ska bli pannkakor. Men det finns ingen sylt! Vinga cyklar till affären men när hon ska cykla tillbaka åker hon vilse. Det är så många hus och alla ser precis likadana ut. Eller gör de det? Vinga följer pannkaksdoften och hinner knacka på många dörrar innan hon äntligen hittar hem igen.

Aprikoser 1996, 12 min
Den lilla pojken och farbrodern har en härlig dag på stranden. Havet är blått och alldeles stilla. Men när pojken går ner till vattnet för att skölja sina aprikoser upptäcker han att havet har en hemlighet.

Astons stenar 2007, 9 min
Stackars stenen! Blöt. Kall. Ensam. Aston tar med stenen hem och bäddar ner den i den varma docksängen. Och varje kväll hela vintern och våren hittar han nya ensamma stenar som behöver sällskap. En del är stora, andra små. Men alla är det synd om. Poetisk, sagolik och alldeles underbar.

Läs mer om Lotta Geffenblads bilder på www.lottageffenblad.se.
Läs mer om Ottilia Adelborgpriset på www.gagnef.se/kultur-och-fritid/kultur/ottilia-adelborg-priset.