Lars Arrhenius & Johannes Müntzing

Titel
Murmurs of earth
År
2007
Längd
8:00 min

Murmurs of Earth är en science fiction-dystopi, en förtätad berättelse om Skapelsen. Filmen skildrar historien om jorden och visualiserar frågor kring vårt ursprung och vår framtid, som den skulle kunna uppfattas på ett radarsystem, några miljoner ljusår härifrån.  

Titeln Murmurs of Earth har lånats från de två skivor som skickades ut med Voyager I- expeditionen 1977 av NASA. Skivorna är en sorts flaskpost till den yttre rymden; med bilder, musik och information som beskriver mänskligheten för annat liv i universum. Den här fantastiska och naiva idén kan ses som en del av guldåldern för science fiction på 70-talet. En tid när filmer som Star Wars, Moonbase Alfa och Close Encounters of the Third Kind spelades in och erövrade en hel generation. Murmurs of Earth visades inom Videogud hösten 2007.

Lars Arrhenius, 1966-2020 var utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och vid Rijksakademie i Amsterdam. Arrhenius grafiska, seriella arbeten och animationer har ställts ut och visats i stor omfattning såväl i Sverige som internationellt. Innan Lars hastigt gick bort i våras hade han hunnit utsmycka både Thorildplans tunnelbanestation och Cityterminalen.  

Johannes Müntzing, född 1974, har gjort animerad film sedan 2001. Han har studerat multimedia och pedagogik-teknik vid Stockholms universitet och lingvistik och musikvetenskap i Lund. Müntzings animerade filmer har  visats i bland annat New York, London, Dublin, Paris, Tokyo och Stockholm. 

Denna film visas i höstprogrammet i samarbete med distributören Stiftelsen Filmform.