John Mattiuzzi

Titel
Frankenstorm – From across the East River
År
2012
Längd
5:00 min

Ett välkänt fenomen: när någonting ovanligt händer är vi snabba med att ta fram våra mobiltelefoner för att filma det som sker, som om det som inte dokumenteras inte är på riktigt. När stormen Sandy drog in över New York valde filmaren John Mattiuzzi som många andra att gå ut på gatan och filma ovädret. Resultatet är dock mer än en liten hemmavideo gjord med en skakig mobilkamera. 

Frankenstorm pekar på vår voyeurism, vår längtan efter det farliga och framför allt efter den perfekta bilden när tragedin inträffar. Nyhetsvärdet är högre än vår egen säkerhet. Samtidigt fungerar filmen som en kommentar till klimatförändringar och naturkatastrofer som i större utsträckning drabbar västvärldens storstäder. Filmens titel och den nattliga explosionen som Mattiuzzi råkar fånga på bild påminner om Frankensteins monsters födelse: ett monster som, precis som stormen, blev skapad av människors handlingar. 

Filmen visades bl.a. på Uppsala Internationella Kortfilmfestival och på dokumentär-filmfestivalen Docville. Regissören belönades med en Student Academy Award (Oscar för blivande regissörer) för sitt verk The Compositor. Inom Videogud visades Frankenstorm hösten 2014.