Anne Merete Gaup

Titel
The colourful life of the Saami children
År
2012
Längd
3:47 min

The colourful life of the Saami children är dubbelbottnad. En drömsk beskrivning av det sammelsurium av minnen som en barndom kan vara, om desorientering och majoritetssamhällets krav på att tvätta bort och tona ner sin etniska tillhörighet. För att vara helt ren måste du tvättas riktigt bra och det fortsätter och fortsätter och fortsätter. Precis när du tror att det är över börjar det igen. Joiken i filen består av orden de samiska barnens färgglada liv på nordsamiska.

Anne Merete Gaup (f.1983) är producent, filmare och manusförfattare med en nomadisk uppväxt i en nordsamisk renskötarfamilj. Hon är verksam i Kautokeino/Guovdageaidnu, Norge,

Vårens videogudprogram tar tematisk avstamp i fem konstnärer med samisk bakgrund och tillhörighet och fem verk som på olika vis relaterar till det samiska. Sápmi – Sábme – Saepmie, samernas land/Sameland, sträcker sig från Norska havet i väster och över Sverige och Finland till ryska Kolahalvön i öster och från Dalarna och Gävleborg i söder ända upp till Barents hav i norr. Förutom att de tre regionerna, Region Gävleborg, Region Uppsala och Region Dalarna, som ingår i Videogud överlappar och gränsar till Sápmi så ligger Sveriges sydligaste sameby, Idre sameby, i Dalarna.

Verket visas i samverkan med International Sámi Film Institute.